Βραβείο στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Κοινωφελές Ίδρυμα Α Κ Λασκαρίδη - A C Laskaridis Charitable Foundation, με θέμα «Η θάλασσα που θέλω να έχω!» έλαβε το σχολείο μας!
Τα παιδιά έφτιαξαν μια ομαδική αφίσα διαμαρτυρίας αλλά και ευαισθητοποίησης για τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα και γενικότερα για όλα τα ζώα της θάλασσας που απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως από τη ρύπανση των θαλασσών με πλαστικά απόβλητα.
Η αφίσα μας έγινε αποκλειστικά με ανακυκλώσιμα και “άχρηστα” υλικά στο πλαίσιο της ενασχόλησής μας με το eTwinning “Eco Team” και το οικολογικό αφιέρωμα “Βιοποικιλότητα-Ζώα υπό εξαφάνιση”.
Μπράβο παιδιά!!!Είσαστε αστέρια!!
Τα τελικά συνεργατικά προϊόντα του eTwinning έργου “Eco Team” (Link)
https://view.genially.com/66016b89c07d260014d4b7c6/horizontal-infographic-lists-final-collaborative-products-etwinning-eco-team
Ένα όμορφο ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, γνώσεις, χαρά, που μας συντρόφευε όλη τη χρονιά έφτασε στο τέλος του. Ένα έργο γεμάτο Οικολογία, και δράσεις για το περιβάλλον και την αειφορία που αγαπήσαμε όλοι!
https://padlet.com/niplimnis3/
Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας αξιολογούν το eTwinning έργο «Eco Team”
Η αξιολόγηση έγινε μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου Google Forms
Στο ευρωπαϊκό έργο eTwinning με τίτλο “Eco Team” στο οποίο συμμετέχουμε, το οικολογικό αφιέρωμα: Biodiversity "Endangered Animals“ αφορά δραστηριότητες σχετικές με τη βιοποικιλότητα και τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα στις χώρες των σχολείων εταίρων και προτάθηκε από το δικό μας σχολείο και το σχολείο της Σερβίας.
Εμείς επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τη Χελώνα Καρέτα Καρέτα (caretta caretta)
Στο πλαίσιο του οικολογικού αφιερώματος “Βιοποικιλότητα: Απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα” (χελώνα καρέτα καρέτα) του eTwinning έργου “Eco Team” στάλθηκε τους γονείς email με μία αποστολή που δόθηκε μέσω βίντεο από τη μασκότ μας τον «Λειφούλη»:
Να φτιάξουν στο σπίτι μαζί με τα παιδιά χελώνες Καρέτα-Καρέτα από ανακυκλώσιμα και «άχρηστα» υλικά και να τα φέρουν στο σχολείο.
Το οικολογικό αφιέρωμα “Save The Bees” του eTwinning έργου μας "Eco Team" αφορά την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας-World Bee Day και προτάθηκε από διακρατική ομάδα σχολείων της Ελλάδας και της Σερβίας.
Οι παρακάτω δραστηριότητες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτό.
1) Χορός των ρομπότ μελισσών/The beebots dance
Χορεύουν οι μέλισσες; Ναι, χορεύουν και με το χορό τους δείχνουν στις άλλες μέλισσες με μεγάλη ακρίβεια που υπάρχει τροφή!
Εμείς προγραμματίσαμε τα ρομποτάκια Beebots έτσι ώστε να χορέψουν στην κυψέλη τους!
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το σχολείο μας συμμετείχε στις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης (Global Action Days) -περιβαλλοντική καμπάνια- που διοργανώνει το Παγκόσμιο Ίδρυμα Προστασίας της Φύσης (FEE).
Αρχικά βγάλαμε τα τρυφερά, νόστιμα, βιολογικά μαρούλια και τα κρεμμυδάκια, που είχαμε φυτέψει στον κήπο μας και τα μοιραστήκαμε. Από την παραγωγή στην κατανάλωση!
Κατόπιν,φυτέψαμε ντομάτες,αγγούρια,πιπεριές,μελιτζάνες,φραουλιές στον λαχανόκηπό μας αλλά και διάφορα λουλούδια στον ανθόκηπο!
Tο ετήσιο θέμα (2024) του eTwinning είναι: «Η ευημερία στο σχολείο»
Εμείς εστιάσαμε στη σημασία που έχει η παρατήρηση, η επαφή και η σύνδεση με τη φύση στην ψυχική ευεξία τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές.
Βγήκαμε στην αυλή του σχολείου, παρατηρήσαμε, μυρίσαμε, αγκαλιάσαμε τα φυτά, τα βότανα, τα δέντρα και τα λουλούδια μας.
Πως νιώσαμε;; ΥΠΕΡΟΧΑ!
Το σχολείο μας συμμετείχε και φέτος στην Ώρα της Γης, στη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία για τον πλανήτη της WWF.
Η «Ώρα της Γης» απευθύνει και φέτος ένα κάλεσμα σε όλους -εκτός από το να σβήσουμε τα φώτα για μια ώρα στις 23 Μαρτίου- να αφιερώσουν 60 πολύτιμα λεπτά, προκειμένου να υλοποιήσουν απλές, αλλά ουσιαστικές δράσεις που θα ενδυναμώσουν τη σχέση τους με τη φύση. Αυτή η μία ώρα που εκατομμύρια πολίτες από όλο τον κόσμο θα “διαθέσουν” για να συνδεθούν ξανά με τη φύση, σηματοδοτεί και τη μεγαλύτερη ώρα για τον πλανήτη μας!
Τα παιδιά με τη βοήθεια των γονιών τους έφτιαξαν στο σπίτι οικολογικά χριστουγεννιάτικα στολίδια, από ανακυκλώσιμα ή φυσικά υλικά και "απόβλητα", με τα οποία στολίσαμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα του σχολείου μας.
Το 1ο οικολογικό αφιέρωμα-1st Eco Tribute του etwinning έργου μας "Eco Team" αφορά την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους-World Soil Day και προτάθηκε από διακρατική ομάδα σχολείων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας.Το σχολείο μας ανέλαβε την ενότητα «Τροφική αλυσίδα/Τροφικός Ιστός»
Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου. Φέτος το θέμα της έχει τίτλο:
Χώμα και νερό: μια πηγή ζωής/ Soil and Water: a source of life
Τα σχολεία του eTwinning “Eco Team” γιορτάσαμε την Outdoor Classroom Day- Ημέρα Υπαίθριας Τάξης με Land Art. Από την αυλή του σχολείου και γύρω από αυτό και μαζέψαμε φυσικά υλικά (φύλλα, ξύλα, πέτρες, καρπούς κλπ.)
Με τα υλικά που συγκεντρώσαμε τα παιδιά σε ομάδες 2-3 ατόμων κλήθηκαν να δημιουργήσουν έργα τέχνης Mandala, τα οποία χαρακτηρίζονται από κύκλους με συμμετρικά μοτίβα αλλά και να δημιουργήσουν ελεύθερα ό,τι φαντάζονται.
Συμμετείχαμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (Eu Code Week) με την ομάδα/συμμαχία του προγράμματος eTwinning «Eco Team».
Υλοποιήσαμε δραστηριότητες κωδικοποίησης με Pixel Art.
Επιπλέον, προγραμματίσαμε το robot Beebot να αναζητά σε επιτραπέζιο χάρτη τις χώρες των εταίρων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
#ecoteametwinning2023_2024
Οι μαθητές/τριες μας συστήνονται στα παιδιά των συνεργαζόμενων σχολείων του έργου
eTwinning “Eco Team"
https://www.thinglink.com/scene/1761885333181432294
Παρουσίαση του σχολείου μας στους εταίρους του eTwinning “Eco Team”
Το σχολείο μας συμμετέχει και φέτος σε ευρωπαϊκό έργο eTwinning με τίτλο:
"Eco Team"
με συνεργάτες από την Ελλάδα, τη Σερβία τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.