Τελειώνοντας το οικολογικό σχέδιο δράσης μας, μαθητές και εκπαιδευτικοί συντάξαμε ένα οικοκώδικα με κανόνες περιβαλλοντικής συμπεριφοράς που απαντά στο ερώτημα: «Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πλαστική ρύπανση;».
Με τον οικοκώδικα δεσμευόμαστε ως «Eco Team» να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το σκοπό αυτό.
Το σχολείο μας σε συνεργασία με τους γονείς οργάνωσε για την Τσικνοπέμπτη παρέλαση με αποκριάτικα τρελοκαπέλα φτιαγμένα με ανακυκλώσιμα και "άχρηστα" υλικά !
Η κυρία Κούλα και η κυρία Ελένη, οι ψυχές του σχολείου μας!
Είναι πάντα εκεί σε ό,τι χρειαζόμαστε και δεν περιορίζονται στα καθήκοντα τους (καθαριότητα) αλλά με πολύ νοιάξιμο, όρεξη και μεράκι αφιερώνουν πολλές ώρες και κόπο-εκτός των άλλων- για τον κήπο μας.
Ξεχορτάριασμα, κλάδεμα, καθάρισμα και γενικότερη προετοιμασία για τη σπορά και το φύτεμα λουλουδιών και βοτάνων που θα κάνουμε.
Ευχαριστούμε πολύ!!Να είστε πάντα καλά!
Ο Σύλλογος Γονέων, που πάντα είναι δίπλα μας, μας προμήθευσε κάδο κομποστοποίησης.
Για τα παιδιά είναι δώρο από τον «Φυλλαράκη», τη μασκότ του σχολείου μας, ο οποίος μας είπε στο βίντεο που μας έστειλε ότι είναι φίλος του και πρέπει να τον προσέχουμε και να τον ταΐζουμε πολύ.
Τον υποδεχτήκαμε, του δώσαμε όνομα “Φαγανούλης” διότι τρώει πολύ, τον περιποιηθήκαμε, του βάλαμε ματάκια και στόμα και βέβαια τον ταΐσαμε με αυτά που πρέπει να τρώει (διάφορα οργανικά υπολείμματα όπως λαχανικά, χορταρικά, υπολείμματα φρούτων κ.α.).
Νοέμβρης, εποχή της συγκομιδής της ελιάς, το λιομάζωμα. Μαζέψαμε κι εμείς τις ελιές από το δεντράκι που έχουμε στην αυλή του σχολείου μας, τις στείλαμε στο λιοτρίβι και πήραμε το λαδάκι τους.
Θα το χρησιμοποιήσουμε για τα χριστουγεννιάτικα κουλουράκια που θα φτιάξουμε.
Το σχολείο μας συμμετείχε στη δράση που οργάνωσε το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και η ΕΕΠΦ ενόψει της ιδιαίτερα σημαντικής διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι (COP28), που αποτελεί μία παγκόσμια ευκαιρία προκειμένου τα κράτη να επανεξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν την ατζέντα για το κλίμα.
Τα παιδιά του σχολείου μας πήραν το λόγο, γράφοντας σε κάρτες -με τη βοήθεια των γονιών τους- τα αιτήματα, τις ανάγκες, τα συμπεράσματα, τις ευχές, τις συμβουλές τους σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, προς τον Πρωθυπουργό.
Φέτος οι εργασίες στον κήπο του σχολείου μας ξεκίνησαν φυτεύοντας μαρουλάκια, πράσα, μπρόκολα, κόκκινα λάχανα και αγκινάρες.
Ευχαριστούμε τον κ. Κυριάκο Παληό και την κα. Ειρήνη Ρίζου (γονείς μαθητή μας) για τη δωρεά των φυτών, για την εγκατάσταση του αυτόματου ποτίσματος καθώς και για την βοήθεια τους σε όλη την διάρκεια της δράσης.
Τελειώνοντας το οικολογικό σχέδιο δράσης μας «ecoβηματίΖΩ» μαθητές και εκπαιδευτικοί συντάξαμε έναν οικοκώδικα με καθημερινές φιλοπεριβαλλοντικές πράξεις/συμπεριφορές, που μπορεί να υιοθετήσει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη δική μας και την ευημερία της Γης μας. Οι πράξεις αυτές μπορεί να φαίνονται μικρές αλλά όλες μαζί μπορούν να φέρουν τη μεγάλη αλλαγή.
Αλήθεια ποια δένδρα έχουμε στην αυλή του σχολείου μας;
Ποιο είναι το όνομά τους; Πως είναι; Πόσα είναι; Τα έχουμε παρατηρήσει;
Τελικά μπορεί να βγαίνουμε κάθε μέρα στην αυλή να βλέπουμε τα φυτά και τα δένδρα της, να παίζουμε στη σκιά τους αλλά η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις ήταν αρνητική.
Αποφασίσαμε λοιπόν να βγούμε στην αυλή, να παρατηρήσουμε τα δένδρα της -τα φύλλα τους, τα άνθη τους, τους καρπούς τους- να μάθουμε το όνομά τους και να τα μετρήσουμε!
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το σχολείο μας συμμετείχε στις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης (Global Action Days) -περιβαλλοντική καμπάνια- που διοργανώνει το Παγκόσμιο Ίδρυμα Προστασίας της Φύσης (FEE).
Άλλο ένα δέντρο προστέθηκε σήμερα στην αυλή του σχολείου μας!
Μια υπέροχη Μουριά που θα την προσέχουμε και θα την περιποιούμαστε και ελπίζουμε να μεγαλώσει γρήγορα και να μας προσφέρει τον ίσκιο της.
Άνοιξη...καιρός να αρχίσουν οι εργασίες στον κήπο μας...
Για αρχή σπείραμε κρεμμυδάκια και μεταφυτέψαμε μαρούλια και λουλούδια..
Ευχαριστούμε την κα Κούλα και την κα Ελένη, τις καθαρίστριες του σχολείου μας, που ξεχορτάριασαν, καθάρισαν, κλάδεψαν, έφεραν κοπριά και ετοίμασαν τον κήπο καθώς και την εκπαιδευτικό/γονέα κα Ειρήνη που έφερε τις ζαρντινιέρες.
Νοέμβρης, ο μήνας της ελιάς..
Μαζέψαμε τις βιολογικές ελιές από την ελιά που έχουμε στην αυλή του σχολείου μας και τις στείλαμε στο λιοτρίβι. Βγάλαμε το λαδάκι μας και η κυρία Κούλα- η καθαρίστρια του σχολείου μας- που μας αγαπάει και μας φροντίζει μας έκανε μια υπέροχη έκπληξη! Έφερε φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι ελιές, ριγανίτσα, τυρί και αγγουράκι!
Συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Σχολείων Running Out of Time στις 3 Νοεμβρίου 2022.
Φτιάξαμε τη δική μας σκυτάλη από ανακυκλωμένα υλικά και τρέξαμε στο γήπεδο του σχολείου δίνοντας τη σκυτάλη από χέρι σε χέρι για να στείλουμε το μήνυμα μας στους παγκόσμιους ηγέτες στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή!
«Σώστε τη Γη ΤΩΡΑ!»
Ε ε εκδρομή!
Εκδρομή στο «Κιόσκι» στην παραλία της Λίμνης.
Θάλασσα,ιώδιο,άθληση,παιχνίδι,ζωγραφική,πικνικ,αναψυχή,ζωή,ΑΝΑΣΑ!!
Όλα τα καλούδια της φύσης!
Περάσαμε υπέροχα!!!
Στο Νηπιαγωγείο μας υλοποιήθηκε δράση ανάπλασης/εξωραϊσμού του σχολικού κήπου, σε συνεργασία με γονείς. Αφού έγινε η απαραίτητη προετοιμασία (φρεζάρισμα, ξεβοτάνισμα, κλάδεμα,)σχεδιάστηκε και οριοθετήθηκε ο χώρος για το βοτανόκηπο, λαχανόκηπο και ανθόκηπο και επίσης τοποθετήθηκαν σωλήνες άρδευσης και μηχανισμός για αυτόματο πότισμα!!!
Κατόπιν, μαζί με τα παιδιά, φυτέψαμε βότανα, μυρωδικά, λαχανικά και λουλούδια (σέλινο, μαϊντανός, δυόσμος, βασιλικός, φασκόμηλο, ρίγανη, λεβάντα, μαρούλια, φραουλιές, κατιφέδες) στους διαμορφωμένους χώρους του κήπου.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Συμμετέχουμε στις Global Action Days! To θέμα των ημερών Παγκόσμιας Δράσης είναι: η "Βιοποικιλότητα"
Δράση 1: Βουτιά στη Φύση-Στόχος: Σύνδεση με τη φύση
Παρατηρήσαμε, αγγίξαμε, μυρίσαμε, μιλήσαμε για τα φυτά, τα δέντρα και τα λουλούδια της υπέροχης σχολικής αυλής μας.
Δράση 2: Ντεντέκτιβ της Φύσης
Φωτογραφίσαμε φυτά,δέντρα και λουλούδια από διάφορα σημεία της αυλής και του κήπου μας. Οι μικροί ντεντέκτιβ έπρεπε βλέποντας κάθε φωτογραφία να βρουν ποιο φυτό ήταν και σε ποιο σημείο της αυλής βρίσκονταν.
Πιστοί στο στόχο που θέσαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τη διαμόρφωση και εμπλουτισμό της αυλής του Νηπιαγωγείο Λίμνης με παιχνίδια, το Σαββατοκύριακο (9 και 10 Απριλίου) και κάποια απογεύματα αφιερώθηκαν στη δημιουργία παιχνιδιών αυλής από εκπαιδευτικούς και γονείς.
(Μπορείτε να φανταστείτε την έκπληξη, τα επιφωνήματα και τον ενθουσιασμό των νηπίων αλλά και των παιδιών του συστεγαζόμενου Δημοτικού Σχολείου με το οποίο έχουμε κοινή αυλή )
Το σχολείο μας είναι μέλος του Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Οικολογικά Σχολεία" (Eco Schools) και συμμετείχε με επιτυχία στο πρόγραμμα τη φετινή χρονιά (2020-21).
Τελειώνοντας το οικολογικό σχέδιο δράσης μας, μαθητές και εκπαιδευτικοί συντάξαμε ένα οικοκώδικα με κανόνες περιβαλλοντικής συμπεριφοράς στο σχολείο και στο σπίτι που απαντά στο ερώτημα: «Τι μπορώ να κάνω ΕΓΩ για την προστασία του περιβάλλοντος;».
Με τον οικοκώδικα δεσμευόμαστε ως «Προστάτες του Περιβάλλοντος» να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το σκοπό αυτό.